Prognose

En vejrstation i Skotland, der bl.a. anvendes til at udarbejde prognoser om vejret

En prognose er en forudsigelse eller beregning af, hvordan noget vil udvikle sig, ofte på grundlag af foreliggende fakta.[1] Ordet stammer fra det græske ord prognosis ("forhåndsviden"), som er afledt af udsagnsordet progignoskein - "at vide forud".[1] At stille en prognose kaldes at prognosticere, og de personer, der beskæftiger sig med at danne prognoser, kan kaldes prognostikere eller prognosemagere.

Prognoser anvendes professionelt indenfor en række brancher, blandt andet meteorologi (vejrudsigter), lægevidenskab og økonomi. Valgprognoser er også et velkendt eksempel. Indenfor lægevidenskaben betegner en prognose en lægelig vurdering af en sygdoms sandsynlige forløb.[1]

Udarbejdelsen af prognoser kan anvende formelle statistiske metoder, eksempelvis anvendt på tidsserier eller tværsnitsdata, eller alternativt mere subjektive vurderingsmetoder. Traditioner og sprogbrug for prognoseudarbejdelsen kan variere mellem forskellige fagområder.

Risiko og usikkerhed er centrale for udarbejdelsen af og tolkningen af prognoser. Normalt anses det for god praksis at gøre opmærksom på graden af usikkerhed forbundet med en given prognose.

  1. ^ a b c Opslagsordet prognose i Den Danske Ordbog. ordnet.dk, besøgt 7. juli 2019.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search